Englannin kirkko tuli minulle tutuksi jo 1980-luvulla, kun olin ennen teologian opiskeluja Kansanlähetyksen talvitiimissä aasialaissiirtolaistyössä Slough-nimisellä paikkakunnalla Lontoon länsipuolella. Tiimimme teki yhteistyötä paikallisen anglikaaniseurakunnan St Paul´sin kanssa.

Vuodesta 2005 alkaen olen ollut Lapuan hiippakunnassa ja muuallakin Suomessa johtamassa vastuunkantajaretriittejä, joiden ulkomaiset vieraat ovat olleet pääosin Englannin kirkosta, esimerkiksi Carlislen piispa Graham Dow. Englantilaiset papit ja muut vastuunkantajat ovat minulle erittäin tärkeä yhteistyötaho. Retriitteihin on osallistunut yhteensä yli 500 seurakuntien vastuunkantajaa, ja ne ovat kestäneet useita päiviä, joten yhteistyö englantilaisten kanssa on hyvin tuttua.

Olen vieraillut kymmenkunta kertaa Englannissa vuosina 2001–2018. Siellä kirkko on mielestäni huomattavasti pitemmällä missionaarisuusajattelussa kuin Suomessa. Olen osallistunut New Wine -johtajakonferensseihin ja Alfa-konferensseihin ja käynyt tutustumassa joidenkin seurakuntien toimintaan, pääasiassa ryhmien kanssa.

Esimerkkinä edellisistä on Lapuan hiippakunnan vapaaehtoistyön kehittäjien matka All Saints -seurakunnan vieraiksi Lontooseen 29.4.–3.5. 2015. All Saints on yksi New Wine -verkoston vahvoista seurakunnista. Matka oli erittäin hieno! Kirkkoherra Paul Harcourt tiimeineen esitteli seurakuntansa monipuolista elämää. Maallikot kantavat suuren osan vastuusta, rukouspalvelu armolahjoineen kuuluu normaaliin seurakuntaelämään (meidänkin puolestamme rukoiltiin henkilökohtaisesti), ja sunnuntaisin vietetään neljä erilaista jumalanpalvelusta, joihin osallistuu yhteensä yli 700 ihmistä. Seurakunta on rakentanut kirkon yhteyteen (kuva) kauniin kahvion (ankaran lupaväännön jälkeen), johon paikalliset tulevat mielellään. Kaikesta näkyy suuntautuminen siihen, että ihmisiä halutaan kutsua mukaan seurakuntaan.