”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus” (1. Kor. 13:13). Tämä raamatunpaikka on varmaankin yksi tunnetuimmista.

Miksi rakkaus on suurin? Uskohan meidät pelastaa, sillä Jeesuksen ristinkuolema ja ylösnousemus ovat täydellisen Jumalan Pojan täydellinen lunastusmaksu meidän puolestamme. Hän päästää meidät oman syntisyytemme ja rakkautemme vajavuuden velkavankeudesta vapaaksi.

Kuvattu rakkaus onkin Jumalan rakkautta, ei aviopuolisoiden tai ihmisten välistä rakkautta. Parhaimmillamme me heijastamme tuota rakkautta, jota Jumala on osoittanut meitä kohtaan. Oman rakkautemme avulla emme voi kelvata pyhälle Jumalalle, vaan ainoastaan Jeesuksen täydellisen rakkauden avulla. Tuota lukua onkin hyvä joskus lukea laittamalla sanan rakkaus tilalle sana Jeesus.

Rakkaus on siis ennen muuta Jumalan rakkautta, joka kohdistuu meihin.

Toisellakin tavalla rakkaus on suurin. Kristinuskon yksi hämmästyttävimpiä asioita on Jumalan läsnäolo. Sitä kuvataan useissa kohdissa: ”Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel” – se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme” (Matt.1 :23). ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme” (Joh. 1:14). ”Miten häikäisevän kirkas on tämä kaikille kansoille ilmaistava salaisuus: Kristus teidän keskellänne, kirkkauden toivo” (Kol. 1:27). ”Jos – – kaikki profetoisivat ja joku epäuskoinen tai ulkopuolinen tulisi paikalle, hän joutuisi kaikkien koeteltavaksi ja tutkittavaksi ja hänen sydämensä salaisuudet paljastuisivat. Silloin hän heittäytyisi kasvoilleen maahan, rukoilisi Jumalaa ja tunnustaisi: »Jumala on todella teidän keskuudessanne” (1. Kor. 14:24, 25).

Jumala on itsessään rakkaus, rakkaussuhde Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen välillä. On ällistyttävää, että Jeesus on puhdistanut meidät, häneen uskovat ihmiset, sellaisella tavalla, että pyhän Jumalan Henki haluaa asua sisimmässämme. Siksi me uskovat ihmiset olemme mukana tuossa läsnäolossa ja suhteessa.

Kun Jeesus palaa ja taivasten valtakunta tulee täydellisyydessään, emme tarvitse enää uskoa, sillä se on muuttunut näkemiseksi. Emme tarvitse enää toivoa, sillä se toteutunut. Läsnäolo ja rakkaus kuitenkin jatkuvat, sillä taivas on läsnäoloa, rakkautta Isän, Jeesuksen ja hänen seuraajiensa sekä Pyhän Hengen välillä. Se on suurinta.

Suomen Viikkolehti 19.10.2021