Israelin-matkoja on minulla takanani kaksi, joista ensimmäinen toteutui yhdessä Lapuan hiippakunnan pääsihteerin Paavo Haapakosken kanssa joulukuussa 2007. Neuvottelimme Lapuan hiippakunnan ja Pyhän maan ja Jordanian luterilaisen kirkon määräaikaisen kumppanuussopimuksemme päättämisestä ja sopimukseen liittyneiden kolehtivarojen käyttökohteista.

30.4–.7.5.2016 olin Kirsin kanssa mukana EtCetera-kuoron Israelin-matkalla. Kuoron lähdettyä jäimme vielä kahdestaan kolmeksi päiväksi Jerusalemiin ja Tel Aviviin. Samalla juhlimme avioliittomme 30-vuotista matkaa!

Kuoron matkalla olivat tietenkin mukana myös kuoron johtaja Pekka Simojoki ja evankelista Ilkka Puhakka. Pidimme neljä konserttia, joissa pidin puheet englanniksi, eli olen saanut etuoikeuden puhua Nasaretissa, Betlehemin lähellä ja kaksi kertaa Jerusalemissa. Oli mahtavaa tehdä yhteistyötä upean kuoron kanssa, joka tuntuu monin tavoin kuin perheväeltä, sekä kuunnella Ilkan ja oppaamme Ruut Ben-Yosefin kertomuksia eri paikkojen historiasta ja niiden yhteydestä Raamatun ajan tapahtumiin.

Tuntui hieman kummalliselta saada tilaisuus puhua ja esiintyä messiaanisille juutalaisille, arabikristityille, joillekin (ortodoksi)juutalaisille ja luultavasti joillekin muslimeillekin. Pidimme neljä Majatalo-iltaa, ja kuoro lauloi ex tempore -lauluja eri paikoissa, mm. Hiskian aikaisessa pilkkopimeässä vesitunnelissa, jossa kävelimme yli puoli kilometriä vedessä kahlaten. Matkaan kuului myös ehtoollinen Puutarhahaudalla ja paljon rukousta ihmisten puolesta.

Tarkemmin matkasta voi lukea tästä: http://www.etcetera.fi/pdf/israel.pdf